Norska Maja Lunde skriver både romaner, manus för TV och litteratur för barn och ungdomar. Hon är bosatt i Oslo med man och tre barn. Vid universitetet i Oslo har hon studerat medie- och kommunikationsvetenskap. Därtill har hon arbetet som museipedagog och varit chef för Amandusfestivalen, en norsk filmfestival.
Med romanen "Binas historia" (2015, Bienes historie) fick hon sitt stora internationella genombrott. Efter att hon sett en dokumentär på TV om plötslig bidöd, även kallat Colony Collaps Disorder, CCD, blev hon så inspirerad att hon började göra en egen grundlig research i ämnet. De frågor hon sökte svar till var; "varför dör bina?", "hur upplever man det som biodlare att mista sina bin?" och "hur skulle världen se ut utan bin?". Funderingarna kring dessa frågor resulterade i romanen som fick en svensk översättning 2016. Berättelsens utgångpunkt är tre olika röster från tre tidsepoker. Dessa tre personer har alla drabbats av förlusten av bin. I början av boken möter läsaren Tao som arbetar med handpollinering på enorma päronträdsfält i ett framtida Kina. Året är 2098 och bina är sedan länge utdöda. För mänsklighetens överlevnad tvingas människorna handpollinera. Demokratin är ett minne från en svunnen tid och arbetarna sliter under slavliknande förhållanden. I en annan tid, år 1852, berättar William från England om sina försök att bygga en helt ny typ av bikupa och från en relativ nutid berättar biodlaren George från USA om sin kamp att rädda gårdens bin när gårdarna runt omkring drabbats av en oförklarlig bidöd.
Det här är en förkortad version av artikeln om Maja Lunde. Läs mer och få tillgång till alla funktioner genom att använda ditt bibliotekskort, logga in eller starta abonnemang.
Denna funktion kräver ett abonnemang
Denna funktion kräver ett abonnemang
Denna funktion kräver ett abonnemang
Denna funktion kräver ett abonnemang